Březen 2015

Pletení pomlázky

31. března 2015 v 11:04 Kutilství
Pletení pomlázky

1) Vybereme 8, nejlépe vrbových proutků.

2) odstraníme přebytečné výrůstky.

3) uchopíme proutky ve špičce.

4) určíme jak chceme mít pomlázkou dlouhou a přebytečnou délku proutků odstřihneme.

5) jeden z přebytečných odřezků rozřízeme podelně - vzniknou dva stejně dlouhé pásky

6) jeden z pásku nám poslouží k vytvoření madla pomlázky.

7) v místě madla (délka cca 10cm) jej přiložíme k proutkům a postupně omotáváme

8) konec pásku vtáhneme mezi proutky (vtáhenme nejlépe kleštěmi)

9) proutky poté rozdělíme na čtyři vlevo a čtyři vpravo

10) samotná tvorba pomlázky spočívá ve střídavém proplétání proutku dle videa

11) horní proutek z pravé strany provlečeme mezi druhým a třetím proutkem na straně levé, stočíme jej dolu a vrátíme zpět na pravou stranu, nyní však úplně dolů

12) poté horní proutek z levé strany provlečeme mezi druhým a třetím proutkem na straně pravé, stočíme jej dolů a vrátíme zpět na levou stranu, opět úplně dolů

13) postup neustále opakujeme "pravá - levá, levá - pravá"

14) pletení ukončíme cca 5 cm od špičky

15) svážeme pevným provázkem viz. video

16) ozdobíme barevnými pentlemy dle vkusu

Velikonoční beránek

31. března 2015 v 11:02 Kuchyně
Velikonoční beránek

Ingredience:
1) 4 vejce
2) 100 g polohrubé mouky
3) 150 g cukru krystal
4) 1 kypřící prášek do pečiva
5) 50 g rozinek namočených v rumu

ingredients:
1) 4 eggs
2) 100 g flour
3) 150 g granulated sugar
4) 1 baking powder
5) 50 g raisins soaked in rum

Postup
Oddělíme žloutky od bílků
(Separate the egg yolks from the whites)

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu
(Whip the egg whites to stiff snow)

Žloutky utřeme s cukrem
(wiping the egg yolks with sugar)

Kypřící prášek promícháme s moukou
(Mix the baking powder with flour)

Mouku s práškem postupně přidáváme ke žloutkům a mícháme
(Mix the flour with the powder gradually add to egg yolk and mix)

Postupně vmícháváme rozinky namočené v rumu
(Gradually stir in raisins soaked in rum)

Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků
(Finally, gently stir in stiff egg whites)

Vystříkáme formu beránka olejem ve spreji
(Vystříkáme form of lamb with oil spray)

Vlijeme těsto rovnoměrně do formy
(Pour the batter evenly into the mold)

Beránka přikryjeme alobalem
(Cover with foil Lamb)

Formu položíme na plech a dáme do rozehřáté trouby na 170°C
(The form put on a baking sheet and place in a preheated oven at 170°C)

po 15 minutách dáme pryč alobal
(after 15 minutes we put off foil)

Pečeme ještě 35 minut a těsto se nesmí lepit na špejli
(Bake for another 35 minutes and the dough will not stick on a stick)

Vyndáme a vyklopíme, dozdobíme hřebíčkem, cukrem a stužkou
(We take a Flip down, decorate with cloves, sugar and ribbon)

Velikonoční hlavička

31. března 2015 v 11:00 Kuchyně
Velikonoční nádivka

Ingredience:
1) 12 rohlíků nakrájených na kostičky
2) 500 g vařeného uzeného masa
(nejlepší je uzená vepřová krkovice,
také pokrájené na kostičky)
3) 1 litr vývaru z uzeného masa
4) 2 celá vejce
5) 50 g rozehřátého másla
6) nasekaná pažitka
( můžou být i mladé kopřivy)
7) sůl
8) lžička polévkového koření
9) 3 stroužky nastrouhaného česneku

ingredients:
1) 12 rolls diced
2) 500 g cooked smoked meat
(the best smoked pork,
also chopped into cubes)
3) 1 liter of broth of smoked meat
4) two whole eggs
5) 50 g melted butter
6) chopped chives
(I may be young nettles)
7) salt
8) spoon broth and spices
9) 3 cloves garlic, grated

Postup:
rohlíky zalijeme 1/3 vývaru a necháme vsáknout
(rolls, pour 1/3 of the broth let soak)

přidáme rozehřáté máslo
(rolls, pour 1/3 of the broth let soak)

přidáme 2 vejce
add 2 eggs)

postupně přiléváme další vývar
(Another gradually pour broth)

přidáme pažitku
(Add the chives)

přidáme maso
(add the meat)

osolíme a přidáme polévkové koření
(add salt soup spices)

pekáč vymažeme máslem
(baking pan with butter delete)

vložíme do trouby a pečeme zakryté 20 minut
(Put the oven do the bake covered for 20 minutes)

odkryjeme pokličku a pečeme ještě 10 minu, aby se vytvořila křupavá kůrka
(uncover the lid bake for another 10 minutes in order to create a crispy crust)

Bábovka

24. března 2015 v 12:47 Kuchyně
Bábovka

Ingreience:
1) 250 g polohrubé mouky
2) 200 g moučkového cukru
3) 1 prášek do pečiva
4) 4 vejce
5) 150 ml vody
6) 100 ml oleje
7) 40 g nasekaných ořechů
8) 25 g nasekané hořké čokolády
9) 2 polévkové lžíce kakaa
10) 30 g másla na vymazání formy ( trochu rozehřáté)
11) strouhanka na vysypání formy

Ingreience:
1) 250 g flour
2) 200 g of powdered sugar
3) 1 baking powder
4) 4 eggs
5) 150 ml of water
6) 100 ml of oil
7) 40 g chopped nuts
8) 25 g chopped dark chocolate
9) 2 tablespoons cocoa
10) 30 g butter for greasing the mold (A little melted)
11) breadcrumbs

Postup:
Vytřeme formu máslem
(wipe the form of butter)

Vysypeme strouhankou
(Empty Recycle breadcrumbs)

žloutky umícháme s cukrem
(egg yolks with sugar)

přidáme vodu
(add water)

přidáme mouku a prášek do pečiva
(add the flour and baking powder)

přilijeme olej
(Pour oil)

vmícháme ořechy a čokoládu
(Stir in nuts and chocolate)

ušleháme tuhý sníh z bílků
(stiff whisk together egg whites)

opatrně sníh vmícháme do těsta
(snow gently mix into dough)

trochu těsta odlijeme a přidáme kakao
(Deviating a bit of dough and add the cocoa)

Střídavě vléváme světlé a tmavé těsto do formy
(instill alternately light and dark doughin the mold)

vložíme do trouby a pečeme 45 - 50 minut při 150 - 170 °C
(Put in the oven and bake45-50 minutes at 150-170 ° C)

Po vyjmutí z trouby pocukrujeme
(After removing from the oven, add the sugar)

Pikantní kuřecí játra

17. března 2015 v 16:09 Kuchyně
Pikantní kuřecí játra

Ingredience:
1) 650 g kuřecích jater
2) 1 cibule
3) 150 ml oleje
4) 8 polévkových lžic kečupu
5) 250 ml smetany ( 31 - 33 procent)
6) 3 lžičky kari koření
7) 2 lžičky polévkového koření
8) trochu chilli
9) sůl

1) 650 g chicken liver
2) 1 onion
3) 150 ml of oil
4) 8 tablespoons ketchup
5) 250 ml of cream (31-33 percent)
6) 3 teaspoons curry powder
7) 2 teaspoons broth and spices
8) a little chilli
9) salt

Postup:
rozehřejeme olej
(Heat the oil)

osmažíme cibuli do zlatova
(Fry the onions until golden)

přidáme játra
(Add the liver)

necháme 15 minut dusit za občasného míchání
(Leave 15 minutes with occasional choke agitation)

přidáme kari koření , polévkové koření a chilli
(Add the curry, soup seasoning and chilli)

přidáme kečup
(Add ketchup)

přilijeme smetanu
(Pour cream)

dusíme dalších 15 minut
(simmer for another 15 minutes)

Servírujeme s pečivem a zeleninovou přílohou. Nebo rýží.

Served with bread and vegetables Annex. Or with rice.

Pečené vepřové koleno

3. března 2015 v 10:34 Kuchyně
Pečené vepřové koleno

Ingredience:
1) zadní vepřové koleno
( přibližně 1,6 kg)
2) cibule
3) 3 stroužky česneku se solí
( česneková pasta)
4) sůl, pepř

Ingredients:
1) The rear knuckle of pork (about 1.6 kg)
2) onions
3) 3 cloves garlic salt (garlic paste)
4) salt, pepper

Postup:
1) pokrájíme kůži
cut them skin
2) koleno pomažeme česnekovou pastou
knee anoint garlic paste
3) poklademe kroužky cibule
Lay onion rings
4) trochu posolíme a popepříme
a little salt pepper
5) koleno sbalíme
we pack knee
6) posolíme na povrchu
on the surface salt
7) dáme do pekáčku a podlijeme
Put into a baking dish and pour in
8) pečeme přikryté 1,5 hod a pak odkryjeme a pečeme ještě půl hodiny
Bake, covered 1.5 hours and then uncover and bake more half an hour
9) během pečení občas podléváme
during baking occasionally baste