Únor 2015

Zapečené brambory se šunkou

26. února 2015 v 11:29 Kuchyně
Zapečené brambory se šunkou
Ingredience:
1) 2kg syrových brambor ( pokrájené na kolečka )
2 kilograms of raw potatoes (sliced into rounds)
2) 2 velké cibule ( pokrájené na kroužky )
2 large onions (sliced into rings)
3) 3 stroužky česneku ( pokrajené na jemno)
3 cloves garlic (chopped finely)
4) 20 dkg šunkového salámu ( pokrájené na kostičky)
20 dkg ham sausage (sliced and diced)
5) 25 dkg tvrdého sýra ( nastrouhaný na hrubo)
25 dkg hard cheese (grated coarsely)
6) 250 ml šlehačky ( 31 - 33%)
250 ml of cream (31-33%)
7) 50 ml oleje
50 ml of oil
8) sůl , pepř

salt, pepper


Postup:
1) vytřeme pekáček olejem
wipe pan with oil
2) poklademe 1/2 brambor
Lay potato 1/2
3) osolíme, opepříme
Add salt, pepper
4) posypeme cibulí
Sprinkle onions
5) přidáme česnek
Add garlic
6) přidáme šunkový salám
Add the ham salami
7) přidáme tvrdý sýr
add hard cheese
8) vše přikryjeme zbylou 1/2 brambor
All cover with remaining 1/2 of potatoes
9) osolíme a opepříme
salt and pepper
10) přikryjeme pokličkou a dáme na 20 minut péci do trouby při 200°C.
cover with a lid and let cook for 20 minutes in the oven at 200 ° C.
11) přilijeme šlehačku
pour cream
12) pečeme odkryté přibližně 30 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu se nevytvoří hnědá kůrka.
Bake uncovered about 30 minutes, until the potatoes are soft and the surface will not form a brown crust.
13) servírujeme teplé
Serve warm

Kuskus s kuřecím masem

17. února 2015 v 11:10 Kuchyně
Kuskus s kuřecím masem
1) 500g kuřecí prsa
2) 450g kuskus
3) 900 ml horkého kuřecího vývaru
4) 250g mražené nebo čerstvé zeleniny ( hrášek, kukuřice, mrkev, rajče, paprika..)
5) 150 ml olivového oleje
6) sůl, polévkové koření
7) balsamikový ocet na dochucení


Postup:
1) kuskus zalijeme horkým vývarem a promícháme
(couscous, pour hot broth and stir)
2) rozehřejeme 1/2 olivového oleje
(Heat the olive oil 1/2)
3) orestujeme kuřecí prsa pokrájené na kousky
(Fry the chicken breast chopped into pieces)
4) restujeme asi 10 minut
(restujeme about 10 minutes)
5) přidáme zeleninu
(add the vegetables)
6) přidáme sůl, polévkové koření
(Add salt soup spices)
7) restujeme do měkka asi 15 minut
(restujeme until tender, about 15 minutes)
8) přidáme balsamikový ocet dle chuti
(Add the balsamic vinegar to taste)
9) promícháme s kuskusem
(mix with couscous)
10) přidáme zbytek olivového oleje
(add the rest of the olive oil)
11) můžeme servírovat teplé i studené
(We serve hot or cold)

Šťavnatá hovězí roštěná na paprikách a smetaně

8. února 2015 v 16:53 Kuchyně
Šťavnatá hovězí roštěná na paprikách a smetaně
Nový mňamózní recept. Musíte zkusit:)


Suroviny
1kg hovězí roštěné - lze nahradit i vepřovým masem
(1 kg of beef - can replace the pork)
2 cibule na kolečka (onion into rings)
sůl (salt)
pepř (pepper)
350ml nakládaných paprik ve sladkokyselémnálevu
(pickled paprika in sweet and sour pickle)
100ml oleje (oil)

250ml šlehačky - 31% (whipped cream)

Postup
1) maso nakrájíme na plátky - 1cm (cut the meat into slices - 1 cm)
2) maso naklepeme (tenderize meat)
3) osolíme z obou stran (salts from both sides)
4) opepříme z obou stran (pepper on both sides)
5) rozpálíme olej a maso zprudka osmahneme
(Heat the oil and fry the meat abruptly)
6) přidáme cibuli (add onion)
7) přidáme nakládané papriky s nálevem (add paprika with infusion)
8) přiklopit pokličkou, pečeme v troubě při 200c cca 45 minut
(fold up the lid, bake in the oven at 200c 45 minutes)
9) zalijeme šlehačkou (pour cream)
10) bez pokličky pečeme 30 minut (Bake uncovered for 30 minutes)

Podáváme s hranolky nebo rýží. Výbornou přílohou jsou také
bramborové knedlíky.
(Serve with chips or rice. Attachments are also excellent
potato dumplings.)

Rychlé rizoto

1. února 2015 v 11:35 Kuchyně
Rychlé rizoto
Rychlé a výborné rizoto pro celou rodinu.

Ingredience
1 klenice domácího zavařeného masa - nebo vepřové maso v konzervě
(home-canned meats - or pork in a can)
600g propláchlé dlouhozrnné rýře - nevařené
(rinsed long grain rice - uncooked)
1 balíček mražené zeleniny - hrášek, kukuřice, mrkev
(a bag of frozen vegetables - peas, corn, carrots)
1 jarní cibulka
(spring onion)
100 - 150ml oleje
(cooking oil)
sůl
(salt)
polévkové koření
(soup spice)
voda na zalití
(water for watering)

Příprava
1) rozpálíme olej (Heat the oil)
2) přidáme cibulku a zpěníme (add onions and fry)
3) přidáme maso a chvíli dusíme (add the meat and simmer for a while)
4) přidáme zeleninu (add the vegetables)
5) přidáme rýži a vše lehce osmahneme (Add the rice and fry lightly all)
6) zalijeme vodou - rýže musí být potopena 1 cm (add water - rice must be sunk 1 cm)
7) osolíme a dochutíme polévkovým kořením (season with salt and soup seasoning)
8) přikryjeme a pečeme pri 250c po dobu 45 minut
(cover and bake at 250c for 45 minutes)
9) zkusíme zda je rýže měkká a pečeme 10 minut bez pokličky
(try whether the rice is soft and bake for 10 minutes without a lid)
10) servírujeme se strouhaným sýrem a kyselou okurkou

(Serve with grated cheese and pickles)